2010. március 11., csütörtök

Pokorny újra nyilatkozott

Sajnos Pokornytól megszokottan sok bizonytalan adat. Vajon milyen
két újabb pályázatról van szó és ha azok bizonytalanok, akkor miért
jósol majdnem biztosra?

Kiürülhet a marosvécsi kastély

Pár éven belül teljesen kiürülhet a marosvécsi Kemény-kastély, tegnap ugyanis aláírtak a felek egy új pavilon építésére vonatkozó szerződést. A marosvécsi Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központ vezetősége újabb két pavilon építését is tervezi.

Aláírta szerdán a Maros megyei önkormányzat és a Központi Régiófejlesztési Ügynökség azt a szerződést, amelynek értelmében Marosvécsen, a Kemény-kastély szomszédságában új pavilon épül az állami gondozásban lévő fogyatékos személyek számára.

A marosvécsi Neuropszichiátriai Rehabilitációs Központban 300 szellemi fogyatékos embert kezelnek. Pokorny László igazgató a Krónikának elmondta: közülük eddig 150-et költöztettek ki a kastélykert szomszédságában lévő telken épült pavilonokba, és most lehetőség nyílik arra, hogy további ötven gondozott kerüljön ki a Kemény-család által visszaigényelt, és peres úton visszaszerzett épületből.

A tegnap aláírt szerződés története 2007-ben kezdődött, amikor a Maros Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság a PHARE-alapból támogatást igényelt egy új pavilon megépítésére. A dokumentumot Simion Creţu, a Központi Régiófejlesztési Ügynökség vezérigazgatója és Schmidt Loránd, a megyei szociális igazgatóság vezetője látta el kézjegyével. A beruházás értéke csaknem 3,4 millió lej. Az épületnek 14 hónap alatt kell elkészülnie. Pokorny szerint az épületben háromágyas szobák, fizio-, kinetoterápiás kezelőbázis, műhelyek, orvosi kabinetek kapnak helyet. "Nemigen merem megsaccolni, hogy végleg mikor hagyhatjuk el a kastélyt, de úgy vélem, hogy ez 2015 tájékán fog megtörténni" - nyilatkozta a Krónikának Pokorny László. Mint mondta, ez attól is függ, hogy mi lesz a sorsa két további pályázatuknak, amelyek révén két újabb pavilon épülhetne. „Az egyik pályázatunkat a kormányhivatal azért dobta vissza, mert nem tartották indokoltnak egy fényképezőgép beszerzését. Tehát mintegy 20 eurón múlt a dolog, és most az egész projektet újra kell írni” - ecsetelte az igazgató.


Szerző(k): Máthé Éva

1 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

A HIVATAL arra hivatott, hogy keresztbe tegyen...