2008. augusztus 4., hétfő

Központ Hetilap | Cikkek | Győztes marosvécsi pályázat

Győztes marosvécsi pályázat
imagine pentru Győztes marosvécsi pályázat
Nem volt hiábavaló a Maros Megyei Tanács márciusi ülésén jóváhagyott határozat, amelynek értelmében az önkormányzat kezességet vállalt, hogy biztosítja a Marosvécsi Rehabilitációs Központ által készített pályázathoz szükséges önrészt. A központ vezetője, Pokorny László megyei képviselő elmondta: az ország további nyolc projektjével egyetemben április 23-án ezt is jóváhagyták.
„Az elmúlt héten született meg a döntés, és a fogyatékos személyekért felelős bukaresti székhelyű intézmény (ANPH) internetes honlapján közzé is tették, hogy a kilenc sikeres pályázat közül egyik a marosvécsi központ fejlesztésére vonatkozik” – mondta a tanácsos. A siker azt jelenti, hogy a felnőttgondozó központ vissza­ nem térítendő támogatást kap a Világbanktól, amelyből szociális elhelyezési ingatlant építenek. „Szó sincs arról, hogy több beteget fogadjunk, vagy hogy több költség hárulna a felettes szervre, a megyei önkormányzatra. Csupán azt értük el, hogy az ápoltak jobb körülmények között élhetik majd mindennapjaikat” – magyarázta a képviselő.
A 750 ezer euró értékű pályázatból 75 ezer euró a megyei tanács által vállalt önrész, tehát gyakorlatilag 675 ezer eurót nyert a megye szociális hálójának fejlesztésére a Pokorny László, Schmidt Lóránd (a Megyei Gyermekvédelmi és Felnőttgondozási Szociális Vezérigazgatóság vezetője) és Ioan Călbează projektmenedzserből álló „trió”.
„A ház, amelyet építünk, ötven személy elhelyezésére lesz alkalmas. A visszaigényelt és visszaszolgáltatott Kemény-kastélyban további 150 ápolt marad, tehát még három ekkora ingatlanra lenne szükségünk ahhoz, hogy teljesen felszabadítsuk a főúri rezidenciát. Az örökösök erre nem szabtak meg határidőt, de nem szeretnénk visszaélni a jóindulatukkal” – tudtuk meg Pokorny Lászlótól. Hozzátette, a kölcsönre vonatkozó szerződéskötés után várják az ingatlan tervét (ezt már elkészítette a bukaresti központú intézmény, és ingyen adja át a marosvécsieknek), majd be kell szerezniük az építkezési, közüzemeltetési engedélyeket. Ezután kiírják a versenytárgyalást az építésre. „Remélem, legkésőbb 2009 elején elkezdik az építkezést, s jövő őszre már átköltözhetünk. A másik három ingatlan felhúzására a Regionális Operatív Program keretében pályázunk, és jövőre ismét lehet majd az ANPH-nál is támogatást szerezni. Van négyhektárnyi területünk, ahol a végleges terv szerint amolyan campus-szerűen fog működni a központ” – ismertette a terveket Pokorny László.

Gáspár Botond
2008-05-13

Nincsenek megjegyzések: